Czym opłatek i dlaczego się nim łamiemy

Każdy chyba z nas zna bardzo dobrze smak białego, cienkiego chlebka, jakim dzielimy się w czasie kolacji wigilijnej. Opłatki od dawna się stały symbolem życzeń, nie tylko w kraju, w którym żyjemy, lecz również i wielu sąsiednich. Sam chleb ma w religii chrześcijańskiej naprawdę duże znaczenie, ponieważ oznacza pojednanie, przebaczenie i chęć bycia razem.

Przed wielu laty opłatki na święta wypiekano jedynie przy klasztorach i kościołach, obecnie opłatki na święta jest wykonywana przez wyspecjalizowanych producentów. Największe jej natężenie przypada na czas między wrześniem a grudniem, ponieważ to na wigilię właśnie we wszystkich domach opłatki się pojawiają.

Wykonuje się je tylko z dwóch składników, to znaczy wody i mąki. Po dokładnym ich zmieszaniu gotową masę wytłacza się na cienkie płaty, a później wypala w gorącym piecu i przycina na odpowiednie kawałki. Niejednokrotnie przy prasowaniu stosuje się matryce, wytłaczające świeckie i religijne motywy.


+Tekst Sponsorowany+

Powinno ci się spodobać

0 komentarze

Archiwalnie